Historie
Bentinck
We schrijven het jaar 1747 als de zeer welgestelde familie Bentinck van kasteel Schoonheten de Bagatelle (‘klein huis’ voor de Franstalige adel) laat bouwen. Vanaf dat moment worden de gasten van de Bentincks door de postkoets afgezet bij de Bagatelle en opgehaald door de diligence van de baron. Ook werden vanuit de Bagatelle goederen en post gedistribueerd over het hele landgoed.
De Bentincks waren niet zomaar telgen uit een adellijk geslacht.
Het begon allemaal met Hans Willem Bentinck (1649-1709). In zijn jeugd hielp hij de toenmalige stadhouder Willem III door een periode van ernstige ziekte. In 1676 kreeg hij een eervolle taak toegewezen. Hij werd door Willem III als vertrouweling naar Engeland gestuurd om te onderhandelen over een huwelijk tussen de stadhouder en de 14-jarige Mary Stuart, troonopvolgster van het Britse rijk. Hans Willem’s missie was succesvol. Hij effende het pad voor Willem III om in 1689 koning van Engeland te worden.
Hans Willem Bentinck werd toen met adellijke titels en vermogen overladen. Dit overkwam ook zijn zoon Willem (1704-1774). De ontwikkeling van het landgoed Schoonheten kwam hierdoor in een stroomversnelling. Het werd een aansprekende buitenplaats. Zodanig zelfs dat de Bentincks De Bagatelle lieten bouwen.
Pannenkoeken en kippen
De jaren gingen voorbij. De koetsen maakten voorzichtig plaats voor automobielen. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd De Bagatelle gekocht door de familie Olde Bijvank. Er werd al snel een restaurant van gemaakt. Maaltijdsoepen en pannenkoeken sierden eerst de spijskaart. Maar al snel bleek dat mevrouw Olde Bijvank in culinair opzicht meer in haar mars had. Gasten kwamen van heinde en verre op de topper op de menukaart af: kippen met een ‘bonne femme’ garnituur.
Steeds meer aanloop van gasten zorgde ervoor dat De Bagatelle moest uitbreiden. Verschillende verbouwingen zorgden voor een flexibel en functioneel restaurant. 20 juni 1976 werd een zwarte dag in de geschiedenis van De Bagatelle. Een verwoestende brand legde het monumentale gedeelte geheel in de as. Het restaurant werd weer opgebouwd. In november 1984 nam de familie Huisken de Bagatelle over.
In 2002 heeft de grootste uitbreiding van de Bagatelle plaatsgevonden. Het bedrijf is qua omvang verdubbeld. Een nieuwe grote zaal, ruime toiletten en een supermoderne keuken maken de Bagatelle nog veelzijdiger.