Stentor 14 mei 2021

Check hier de review die wij recent ontvingen van Eltekeh Luijendijk, culinair redacteur van de Stentor.

Stentor

Gastvrijheid en het culinaire niveau staan voorop bij De Bagatelle in Raalte

Na meerdere tips en de uitspraak dat chef-kok Kasper Stam en zijn brigade het liefst koken met verse (seizoen)producten vanuit de Sallandse achtertuin, wordt het hoog tijd De Bagatelle een bezoek te brengen. Al 70 jaar wordt hier gekookt en schijnen gastvrijheid en het culinaire niveau hoog in het vaandel te staan. Op naar Mariënheem.

Eltekeh Luijendijk 14-05-21, 11:00

Mijn tafelgast Joost van Manen en ik rijden de N35 af wanneer we de rustieke boerderij van De Bagatelle waarnemen, twee minuten later is de auto geparkeerd en lopen we onze 3-gangenlunch/early dinner tegemoet. Gastvrij worden we onthaald en naar onze tafel op het terras, direct onder de heater, begeleid. Met een dekentje over onze benen zitten we comfortabel en verbazen we ons dat je eigenlijk weinig hinder ondervindt van de N35. We hadden ook best graag binnen gezeten, dikke donkere balken, frisse muren en mooi gedekte tafels zorgen voor een aangename ambiance.

Structuur van kreeft

Ik neem de zeeduivel met katenspek. De vlezige zeeduivel is mooi gegaard. Ik hou van de structuur, die meer weg heeft van kreeft dan van vis. De zoete vis vormt een mooi contrast met het zoute katenspek. De ratatouille heeft nog een fijne bite, yoghurtsaus zorgt voor een romig mondgevoel en gembermayonaise geeft net dat scherpe zetje aan dit gerecht. Een dikke, witte asperge en een krokantje van anijs maken het helemaal af.

Vlezige zeeduivel met katenspek © Eltekeh Luijendijk

Joost kiest voor de steak tartare, met een perfect gepocheerd eitje. Wanneer hij deze doorsnijdt, druipt het lobbige eigeel over het helderrode vlees. In de tartaar vinden we knapperige augurk en iets gegaarde sjalot, met de compote van rode ui zorgt dit dat de ui niet overheerst, maar juist een aanvulling is. Hier vinden we ook weer stukjes witte asperge. Het aardappelkrokantje zorgt niet naast een mooie presentatie ook voor een knapperige bite. Borage cress en sla brengen kleur. Een romige mayonaise zorgt voor de afronding van de smaken.

Helderrode steak tartare met lobbig eigeel © Eltekeh Luijendijk

Dikke klasse AAA-asperges

Eigenlijk had ik mijn zinnen gezet op de kalfswang, maar Joost werd daar zo enthousiast van, dat ik voor de asperges ben gegaan. Wat een goede keuze, drie dikke klasse AAA-asperges lachen me tegemoet. Eigenaar Willy Huisken vertelt dat klasse AAA-asperges steeds beter verkrijgbaar zijn, omdat ze veel meer worden geteeld. De zoete en zachte asperges zijn subliem gekookt en de hollandaisesaus ligt als een luchtig wolkje van smaak over de asperges met ham. Twee getourneerde aardappels in boter met peterselie en een gekookt eitje houden dit traditionele gerecht in ere.

Subliem gekookte, dikke klasse AAA-asperges © Eltekeh Luijendijk

Niet helemaal meer van dit seizoen, maar de kalfswang smaakt er niet minder om. Een mooi stukje vlees, waarbij het aanwezige vet voor smaak en sappigheid zorgt. Beetgare bospeentjes en popcorn van bataat geven structuur. De bataat proeven we heel licht terug, evenals de morilles in de saus. Van ons had deze krachtiger gemogen, eventueel met wat kleine stukjes morille. Daarentegen is het robuuste stamppotje van pastinaak erg goed op smaak en haalt de smaak van verse doperwten in de Afilla Cress de hartige tonen omhoog.

Niet helemaal meer van dit seizoen, maar de kalfswang smaakt er niet minder om © Eltekeh Luijendijk

Mijn cheesecake van mango is niet te zwaar en heeft een aangenaam vetje, dat zorgt voor smeuïgheid. De milde, warme, bittere smaak van de kardomonmousse werkt goed met het amandelijs, samen met de bastognekruim zorgen ze voor tegenwicht van de frisse, zure mango-gel en de crispy limoenkletskop. Verse reepjes mango benadrukken het hoofdingrediënt. Een mooi samenspel van zuur, zoet, aards en fris.

Samenspel van zuur, zoet, aards en fris bij de cheesecake van mango © Eltekeh Luijendijk

Sticky brownie

De brownie van Joost is sticky, heeft een fijne textuur, mede door de noten en een diepe chocoladesmaak. Het zijdezachte yoghurtijs heeft een prettig zuurtje en omsluit de chocolade. De mousse is luchtig en smelt op de tong, waarbij we steeds weer kleine hintjes chocola blijven proeven. Witte ganache blijft onze tong strelen en het lichte raster van soezendeeg en koekjeskruim, maakt dit tot een compleet dessert.

Sticky brownie met een diepe chocoladesmaak © Eltekeh Luijendijk

Gastvrijheid en het culinaire niveau staan bij De Bagatelle zeker voorop. Daarnaast wordt in de meeste gerechten gebruikgemaakt van seizoensproducten en hebben de porties een prettig formaat. We worden verrast, de smaken zijn goed in balans en traditie wordt gerespecteerd en uitgedaagd. Iets te zeuren moeten we echt zoeken, misschien dat de tijd tussen het voor- en hoofdgerecht wat lang was. Toch keren we voldaan en verzadigd huiswaarts.

Cijfers

Voorgerecht 8
Hoofdgerecht 7,5
Nagerecht 8
Bediening 7,5
Sfeer 8
Prijs/kwaliteit 7,5

Totaal 7,7

Rekening

2 x 3-gangenmenu € 75,00
2 x Huiswijn wit Droog € 9,00
1 x Tafelwater € 4,50
Totaal € 88,50

 

Contact

Vrijblijvend een gesprek of graag wat meer weten? Neem gerust contact met ons op. Of laat je telefoonnummer achter, dan bellen we jou terug!

Reserveer een tafel

Kom je met een gezelschap groter dan 12 personen? Geen probleem; neem telefonisch contact op voor een oplossing op maat.

Contact Gegevens
Reserveer een tafel
Contact Gegevens